V petek 22. marca je ob 17h potekala prireditev ob podelitvi priznanj jubilejnega 20. ocenjevanja domačih žganj in sokov na Domačiji Raztresen v Rimu 5 Adlešiči.
Letos je bilo zbranih in ocenjenih 45 vzorcev žganj in 13 vzorcev likerjev. Sedem članska komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo ( 0-1 točk), bistrost ( 0-1 točke), vonj ( 0-8 točk) in okus ( 0-10 točk),
Ocenjevanje po pravilniku in dosežene medalje:
Najvišjo oceno 18,90 je prejel Janko Veselič za dve žganji: tropinovec in slivovko.
Ocenjevanje je pokazalo, da se kvaliteta žganj in likerjev iz leta v leto zvišuje. Le 3 vzorci niso prejeli priznanja.
Zbranih je bilo tudi 10 vzorcev sadnih sokov. Sedem članska komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo ( 0-4 točke), bistrost ( 0-4 točke), vonj ( 0-4 točke) in okus ( 0-8 točk),
Ocenjevanje po pravilniku in dosežene medalje:
Najvišjo oceno 19,00 je prejel Štefan Gjergjek za sok iz višenj in jabolk. Ocenjevanje je pokazalo, da so bili vsi sokovi brez napak in kvalitetno narejeni.