V skladu s programom dela je Sadjarsko društvo Bele krajine organiziralo tridnevno strokovno ekskurzijo namenjeno ogledu dobrih sadjarskih praks na kmetijah in podjetjih v Srbiji v okolici Čačka. Program in vodenje ekskurzije je prevzel Dušan R. Ivanovič iz Guče, ki ima veliko izkušenj z vodenjem ekskurziji po Sloveniji in Srbiji. Z vsebimo in vodenjem smo bili udeleženci zelo zadovoljni. Srečali smo se s predstavniki Fakultete za kmetijstvo in Sadjarskega inštituta v Čačku, ki so nas seznanili s svojim delom in značilnostmi sadjarstva v Srbiji in v okolici Čačka. Deležni smo bili tudi sprejema predstavnikov Svetovalne službe, Združenja pridelovalcev malin in Občine Arije. Ogledali smo si nasade jablan, malin, marelic, ameriške borovnice ter se seznanili s tehnologijo pridelave, skladiščenja in predelave sadja.
Zanimivi so bili ogledi: kmetije kjer razmnožujejo jagodičje, obrata za razmnoževanje tkivnih kultur in podjetja za pridelavo oglja. Ogledali smo si tudi kmetijo, kjer se ukvarjajo z žganjekuho in obrat za liofilizacijo sadja.
Strokovne oglede je organizator popestril s kulturno vsebino. Deležni smo bili nastopa trubačev in obiska galerije naivcev ter muzeja trubačev v Guči.
Strokovna ekskurzija je bila namenjena izobraževanju sadjarjev, medsebojnemu spoznavanju ter nadaljnjemu sodelovanju.
ČAS EKSKURZIJE: od petka 29. junija 2018 do nedelje 1.julija 2018
PROGRAM EKSKURZIJE
- dan, petek 29. junij 2018.
– SRBIJA – ČAČAK – DRAGAČEVO – GUČA
– Prihod v Srbijo in v Čačak;
– Obisk Sadjarske zadruge in ULO hladilnice za sadje v Čačku;
– Obisk Inštituta za sadjarstvo v Čačku;
– Predstavitev Regionalne Kmetijsko – svetovalno službe Čačak.
– Kosilo v restavraciji v okolici Čačka;
– Obisk sadjarja in nasada sliv, jabolk, marelic…
– Obisk Čačka in njegovih znamenitosti;
– Ogled zaščitene naravne in kulturne dediščine Ovčarsko – kablarske soteske;
– Odhod v Gučo in večerja v restavraciji v Guči;
– Nastanitev v Turistični kmetiji v Guči.
- dan, sobota 30. junij 2018.
– GUČA – DRAGAČEVO – ARILJE
– Zajtrk;
– Ogled kmetije s pridelavo jagod, robid, hrušk…;
– Kosilo v restavraciji v Guči;
– Odhod v Arilje; obisk kmetije s pridelavo borovnic, malin…;
– Obisk podjetja s hladilnico sadja, novo tehnologijo – liofilizacija v predelavi sadja jagod, malin, robidov, borovnic, aronije, brusnic, ribeza, marelic, višenj, jabolk, hrušk, banan… in predelavo čokoladnega sadja z belo, črno in mlečno čokolado: jagod, malin, borovnic, marelic itd;
– Etno večerja – Dragačevske specialitete v restavraciji v Guči in koncert trobentačev iz Guče.
– Nastanitev v Guči.
- dan, nedelja 1. julij 2018.
– GUČA – SRBIJA – HRVAŠKA – SLOVENIJA
– Zajtrk;
– Obisk Instituta za krompir v Guči in laboratorija za proizvodnjo nedvirskih sadik v kmetijstvu;
– Spoznavanje znamenitosti Guče;
– Ogled Cerkve Svetega Arhangela Gavrila v Guči;
– Ogled Muzeja Dragačevski sabor trubača v Guči;
– Ogled Združenja samoukih slikarjev in kiparjev Dragačeva v Guči;
– Ogled, degustacija in možnost nakupa lokalnih proizvodov: žganje, sir, smetana, paprika v smetani, goveji in svinjski pršut, koruzna moka, česen, med, suhe slive…
– Kosilo v restavraciji v Guči;
– Odhod proti Sloveniji in prihod v poznih večernih urah.