Sadjarsko društvo Bele krajine

Razstava sadja v Metliki

Sadjarsko društvo Bele krajine od svoje ustanovitve, od leta 1991, vsako leta prireja razstave sadja. Razstave so vsako leto v drugi belokranjski občini.

V času od 18. do 21. oktobra 2018 je bila razstava sadja na ogled v prostorih Mladinskega centra v Metliki.
Z razstavo smo želeli predstaviti pestrost sadjarske pridelava, pomen uživanja sadja in izpostaviti lokalne pridelovalce sadja. Predstavili sta se Kmetija Škof iz Boldraža in Kmetija Pavlovič iz Križevske vasi.

Poseben poudarek pa je namenjen širjenju sadjarske kulture na predšolsko in osnovnošolsko mladino. Tako so si v četrtek in petek razstavo ogledali vsi učenci od 1. do 6. razreda iz Osnovne šole Metlika in nekaj skupinic Otroškega vrtca Metlika.
Ob otvoritvi razstave v petek 19. oktobra je bilo krajše predavanja dr. Jana Bizjaka, z naslovom: »Travniški sadovnjaki – zapuščina preteklosti, bogastvo prihodnosti«.
V soboto dopoldan je bila delavnica za otroke, ki jo je izvedla družina Škof iz Črnomlja.
Razstava je bila poučna za vse obiskovalce saj so se lahko na enem mestu seznanili z velikim številom sadnih vrst in sort.
Na razstavi je bilo predstavljeno 20 sadnih vrst. Najštevilnejše so jablane, ki so zastopane z nekaj nad 30 starimi sortami, 40 sodobnimi , 20 odpornimi in 3 slovenskimi sortami. Skupaj okrog predstavljeno okrog 100 sort jabolk.

Razstava je bila najava za dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk, ki se bosta obeležila 16. novembra.

Pri organizaciji razstave gre zahvala članom sadjarskega društva Bele krajine, Drevesnici Zeleni Zmaj iz Gradaca, Čebelarskemu društvu J. Starc Metlika, Občini Metlika in Zavodu za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika.