Vabimo pridelovalce jabolčnikov, sadnih vin in sokov, da sodelujejo na 5. ocenjevanju jabolčnikov, sadnih vin in sokov, in na 2. Salonu sadnih vin, v organizaciji TD Boštanj ob Savi.
Pogoji za sodelovanje na 5. Ocenjevanju jabolčnikov, sadnih vin in sokov
Sodelovanje
Na ocenjevanju lahko sodeluje vsak pridelovalec sadnih vin iz različnih sadnih vrst – jabolka, hruške, jagodičje in drugo sadje ne glede na status pridelovalca.
Kategorizacija
Organizator bo prispele vzorce, na osnovi podatkov o vzorcu, razvrstil v eno od naslednjih kategorij
- Jabolčniki in hruškovci
C1A – Moderni stil jabolčnika (jabolčniki pridelani iz konzumnih sort jabolk)
C1B – Tradicionalni jabolčnik (jabolka iz travniških/tradicionalnih sort jabolk)
C1D – Moderni hruškovci (pridelani iz konzumnih sort hrušk)
C1E – Tradicionalni stil hruškovca (tradicionalne hruške, moštnice, tepke)
C2B – Jabolčniki z dodatki drugih vrst sadja (hruške, jagodičje…)
C2E – Jabolčniki z dodatki zelišč in arom
C2F – Odprti stil – npr. jabolčniki z dodatkom medu za slajenje - Sadna vina – so vsa vina iz sadja, ki ne vsebujejo jabolk ali hrušk. V primeru, da je sadno vino pridelano z dodatkom sadja ali soka jabolk in hrušk, se sadno vino kategorizira kot jabolčnik ali hruškovec v ustrezno kategorijo.
- Sadni sokovi
Pravila
Ocenjevanje prispelih vzorcev bo izvedla strokovna komisija v skladu s Pravilnikom. Pravilnik lahko najdete na fb profil TD Boštanj.
Vsak pridelovalec lahko sodeluje z neomejenim številom vzorcev.